image006Procesul de osmoza inversa se realizeaza prin trecerea apei printr-o membrana semipermeabila, porozitate 0,1 nm ( 0,0001 microni ) sub actiunea unei presiuni foarte mari. In acest fel moleculele de apa pura trec prin membrana, in tmp ce contaminantii raman in apa ce va fi evacuata la canalizare. Asadar osmoza inversa are o intrare si doua iesiri – una de apa pura ( permeat ) si una de apa uzata ( concentrate ).

Este cea mai buna si mai eficienta solutie de purificare a apei. Elimina elementele toxice si compusii cancerigeni din apa.

 Membrana semipermeabila permite doar difuzia moleculelor de apa spre solutia mai concentrata, nu insa si pe cea a materiilor dizolvate din solutia mai concentrata spre solutia cu concentratie mai scazuta. Pe principiul fenomenului invers celui prezentat anterior, adica prin osmoza inversa, apa pura va trece prin membrana semipermeabila din solutia concentrata in cea diluata.

 Materiile organice si anorganice dizolvate in apa, precum si microorganismele prezente in ea au dimensiuni moleculare mult mai mari decit porii ultrafini ai membranei semipermeabile si nu pot difuza spre partea cu apa filtrata. Tratarea apei prin osmoza inversa nu implica tratare chimica si conduce la eliminarea peste 99% din impuritatile organice si anorganice dizolvate in apa si peste 99% din impuritatile biologice ( bacterii si virusi ) din apa.

 Pentru a impiedica blocarea membranei cu impuritatile din apa de intrare, impuritatile retinute de membrana trebuie spalate continuu de pe membrana ( clatirea membranei).

O instalatie cu osmoza inversa produce deci in afara de apa pura ( permeat ) si apa reziduala ( concentrate ) care contine impuritatile din apa de intrare si este deversata in canalizare.

 Echipamentele cu proces de osmoza inversa reprezinta actualmente cea mai buna si cea mai eficienta metoda ptr. producerea apei potabile de uz casnic, medical si industrial. Agentia americana ptr. protectia mediului inconjurator EPA (Environmental Protection Agency – USA) a confirmat si recomandat osmoza inversa si distilarea ca fiind singurele doua metode sigure si efective ptr. potabilizarea apei.

 Apa obtinuta prin osmoza inversa este o apa pura, demineralizata si aproape sterila. Datorita faptului ca marea majoritate a mineralelor necesare organismului uman provin din hrana solida asimilata zilnic, apa poate fi privita doar ca un material dizolvant si un mediu pentru eliminarea toxinelor din organismul uman.