statie-dedurizare-automata-duplex

Statiile de dedurizare impiedica aparitia depunerilor de calcar in conducte de transport apa, in instalaţiile de încălzire şi preparare apă caldă sau abur.

Utilizarea apei dure conduce la depunerea de “piatră” pe interiorul conductelor de apă rece şi caldă, diminuand secţiunile de curgere şi determinând astfel apariţia căderilor de presiune sau chiar obturarea acestora.

Dedurizarea apei se face cu ajutorul unei staţii de dedurizare, frecvent numită dedurizator. Acesta conţine una sau doua coloane de răşină schimbatoare de ioni (cationit ), mici sfere polimerice care atrag din apă ionii pozitivi ( cationic ), în principal ionii de calciu (Ca) şi de magneziu (Mg)  şi eliberează în acelaşi timp sodiu ( Na ).

Când capacitatea de reţinere a răşinii se epuizează, mai precis spus ajunge la o valoare prestabilită, valva de comandă declanşează procedura de regenerare, adică eliminarea cationilor reţinuţi şi reîncărcarea ei cu sodiu. Acest proces se realizează prin spălarea răşinii cu o soluţie salină ( saramura ). Regenerarea este complet automatizata, intregul proces find supervizat de valvele dotate cu microprocesor