Filtrele deferizatoare/demanganizatoare sunt filtre automate destinate eliminarii fierului si manganului dizolvate in apa.

Sunt filtre automate destinate eliminarii fierului si manganului dizolvate in apa. Patul filtrant este format din doua straturi de nisip curtos selectionat de tip sferoidal, cu granulatii diferite, si dintr-o masa catalitica speciala denumita PL ( pirolusita). Aceasta din urma este un compus de oxid de mangan si are rolul de a oxida si apoi filtra fierul si manganul.

Statul filtrant este mentinut in stare activa datorita prezentei in apa a unui agent oxidant ( oxigen sau hipoclorit ). Se recomanda adoptarea unei instalatii de dozare, cu ajutorul careia sa se realizeze o concentratie de clor rezidual de cca. 0,5 ppm.

Pentru regenerare nu este necesar niciun produs chimic; patul filtrant se regeneraza periodic prin simpla spalare inversa cu apa. Spalarea inversa semnifica restabilirea eficacitatii stratului filtrant prin indepartarea din acesta a particulelor ce au fost retinute in timpul functionarii.

Coloanele in care se afla mediul filtrant sunt realizate din rasini poliesterice armate cu fibre de sticla sau din otel carbon, sablate si apoi acoperite la interior cu rasini poliesterice specifice pentru uz alimentar, iar la exterior cu vopsea poliuretanica rezistenta la acizi.

Spalarea inversa si clarificarea mediului filtrant se realizeaza automat, la intervale de timp prestabilite.

 

Automatizarea integrala este constituita din vane monobloc cu 3 faze ( functionare – spalare inversa – clarificare) realizate din material plastic si un
programator electronic cu microprocesoare, pentru setarea orei si frecventei regenerarilor (24 h/14 zile). Programatorul permite si setarea duratei diferitelor faze ale regenerarii, in functie de aplicatia specifica. In timpul spalarii inverse (cu exceptia fazei de clatire finala), o linie de by-pass interior permite furnizarea de apa (nefiltrata).

Doua manometre, instalate la intrarea si la iesirea din filtru, permit controlul evolutiei pierderilor de sarcina datorate actiunii filtrante, in vederea setarii sau modificarii programului de spalare inversa prestabilit.
Exista posibilitatea instalarii unui dispozitiv special de comanda a spalarii inverse in functie de pierderile de presiune, pentru un filtru sau pentru doua filtre in paralel

Independent de programarile efectuate, pentru toate modelele, se poate oricand actiona manual o spalare inversa, prin simpla apasare a unui buton. Regenerarea se efectueaza automat, dupa care filtrul revine la functionarea normala.

 

Caracteristici necesare apa bruta:

Continut de Fe sau Mn ≤ 3,0 ppm
pH 6,5 – 8,5
Clor activ rezidual 0,4 – 0,6 ppm
Temperatură (min. – max.) 5 – 40°C
Presiune (min. – max.) FFV/T 2 – 6 bar
FFD/D 2 – 8 bar