3Filtrarea printr-un pat de carbune activ este procesul ce permite inlaturarea materiilor organice si a clorului din apa. Cu cat viteza debitului de apa prin patul filtrant este mai mica cu atat procesul de filtrare este mai bun.

Filtrele sunt proiectate si dimensionate pentru inlaturarea clorului. Durata de viata a carbonului activ folosit la declorinare este foarte lunga; el functioneaza ca un reductor chimic de clor in cloruri ionice.

Actiunea carbunelui activ nu este selectiva in indepartarea substantelor continute in apa si care traverseaza patul filtrant: astfel, el indeparteaza si materiile organice continute eventual de apa. De aceea, stratul filtrant poate fi epuizat sau colmatat de catre substantele retinute din apa, chiar daca scopul tratarii nu a fost acela de inlaturare a acestor substante, ci numai de declorinare.
Chiar mai mult, patul filtrant poate elibera o parte din substantele retinute anterior intr-o concentratie mai mare decat inainte.
Intrucat este imposibil de prevazut epuizarea patului de carbune activ sau de monitorizat epuizarea insasi, cu instrumentatia curenta, utilizarea unui filtru cu carbune activ trebuie strict evitata fara tratamente anterioare ca filtrare cu nisip cuartos, clorinare, etc.

Patul de carbune activ poate functiona si ca un filtru mecanic la fel ca stratul de nisip cuartos. Aceasta functionare trebuie evitata, se poate intampla ca pierderea de sarcina a stratului de carbune activ sa atinga valoarea de 1 bar (100 kPa); in acest caz trebuie realizata o spalare inversa a stratului filtrant.

Echipamentele permit programarea zilelor ( cat de des ) si a orei pentru regenerare, la fel ca in cazul filtrelor cu nisip cuartos. Se recomanda ca pornirea regenerarii sa se faca numai atunci cand este strict necesar.

Mediul filtrant este compus dintr-un strat de carbune activ asezat deasupra unui strat de nisip cuartos selectionat de tip sferoidal. Carbunele activ este de tip granular cu granulatie diferentiata, specific pentru tratarea apei si cu o mare capacitate de actiune fizica (filtrare mecanica), chimica (oxido-reducere) si chimico-fizica (adsorbtie).

Coloanele in care se afla mediul filtrant sunt realizate din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla sau din otel carbon, sablate si apoi acoperite la interior cu rasini poliesterice specifice pentru uz alimentar, iar la exterior cu vopsea poliuretanica rezistenta la acizi.

Spalarea inversa si clarificarea mediului filtrant se realizeaza automat, la intervale de timp prestabilite.

Automatizarea integrala este constituita din vane monobloc cu 3 faze ( functionare – spalare inversa – clarificare) realizate din material plastic si un programator electronic cu microprocesoare, pentru setarea orei si frecventei regenerarilor ( 24 h/14 zile). Programatorul permite si setarea duratei diferitelor faze ale regenerarii, in functie de aplicatia  specifica.

In timpul spalarii inverse (cu exceptia fazei de clatire finala), o linie de by-pass interior permite furnizarea de apa (nefiltrata).