Statii de denitrare
Denitrarea este procesul care permite eliminarea nitratilor din apa. Indepartarea nitratilor este o cerinta esentiala pentru potabilizarea apei si atingerea standardelor de calitate definite in Directiva CEE nr. 80/778 din Iulie 1980. Aceasta limiteaza continutul de nitrati la o concentratie maxim admisa de 50 mg NO3/l.
Nitratii (NO3–) sunt prezenti in mod natural in sol, apa, plante si alimente (carne). Ei sunt de asemenea prezenti in concentratii scazute in aer. In mediul inconjurator, bacteriile de nitrificare transforma ionii de amoniu in nitriti si nitrati. Nivelele nitratilor din sol si apa pot fi crescute prin intermediul activitatilor umane ca include si utilizarea fertilizatorilor pe baza de azot.
Acumularea nitratilor in mediu este urmarea utilizarii extensive a fertilizatorilor pe baza de azot din in agricultura, a cresterii deseurilor azotoase din fermele de animale si pasari, precum si a tratamentului apelor reziduale urbane. In primul rand sunt afectate solul si apa.
O modalitate de a elimina nitratii din apa este instalarea unei statii de denitrare cu rasini anionice. Pentru dimensionarea unei statii de denitrare sunt obligatoriu necesare:
- debitul maxim orar;
- consumul zilnic de apa;
- concentratia nitrati si de sulfati in apa.
Acestea pot fi utilizate atat in instalatii rezidentiale, cat si instalatii industriale, gama standard de debite acoperind intervalul 1 – 60 m3/h.
Din punct de vedere constructiv si al functionarii, filtrele de denitrare sunt similare cu statiile de dedurizare. Practic este vorba de utilizarea ( in locul masei cationice pentru dedurizare) a unor rasini schimbatoare de ioni speciale (anionice), a caror regenerare se realizeaza, ca si la dedurizare, cu ajutorul clorurii de sodiu = sare.
In statiile de denitrare, procesul de denitrare se realizeaza prin trecerea apei prin straturi de rasini ( mase anionice ) de schimb ionic. Rasinile continute in coloane schimba ionii de Clor (Cl–) cu care acestea sunt incarcate cu ionii nitrat (NO3–) din apa de tratat. Cand rasinile sunt “epuizate”, ele sunt pline de nitrati (NO3–), in timp ce continutul de ioni de clor (Cl–), necesari pentru schimb, este sarac. Aceasta duce la necesitatea regenerarii rasinilor.
Regenerarea inseamna refacerea incarcaturii de ioni de clor ( Cl–) a masei anionice; acestia se gasesc in clorura de sodiu ( NaCl ), cunoscuta si drept sare de bucatarie. In timpul regenerarii are loc un schimb invers intre ionii de clor ( Cl– ) si cei de nitrat ( NO3– ) acumulati, care sunt eliminati prin racordul de golire.
Echipamentul prepara automat saramura din sarea ( NaCl ) introdusa in rezervorul sau sub forma de granule/tablete.