3Filtrarea printr-un strat de nisip este procesul mecanic ce permite inlaturarea particulelor solide ( de dimensiuni mici ) din apa.

Sunt filtre cu nisip cuartos, cu spalare automata in contracurent a stratului filtrant.

Cu cat viteza debitului de apa prin patul filtrant este mai mica cu atat procesul de filtrare este mai bun. In timpul acestui proces, pe masura ce stratul filtrant retine mai multe suspensii solide, filtrarea devine tot mai buna datorita faptului ca  particulele astfel retinute vor juca acelasi rol ca si stratul filtrant. Datorita acestui fapt insa, pierderea de sarcina in interiorul filtrului creste.

Valoarea maxima admisa pentru pierderea de sarcina este de 1 bar (100 kPa), dupa care este necesara spalarea inversa a stratului filtrant.

Rolul spalarii inverse este de a reface eficienta patului filtrant, inlaturand particulele solide retinute in timpul functionarii cu ajutorul unui debit stabilit de apa ce strabate stratul filtrant.

Coloanele in care se afla mediul filtrant sunt realizate din rasini poliesterice armate cu fibre de sticla sau din otel carbon, sablate si apoi acoperite la interior cu rasini poliesterice specifice pentru uz alimentar, iar la exterior cu vopsea poliuretanica rezistenta la acizi.

Mediul filtrant consta in mai multe straturi de nisip cuartos selectionat de tip sferoidal, cu granulatii diferite si un strat de antracit la stratul superior. Forma sferica a fiecarei graunte de nisip evita spargerea picaturilor de apa, facilitand curgerea ei si ducand la o filtrare mai buna, chiar in cazul unor viteze liniare mai mari.

Spalarea inversa si clarificarea mediului filtrant se realizeaza automat, la intervale de timp prestabilite.

Automatizarea integrala este constituita din vane cu 3 faze si un programator electronic cu microprocesoare, pentru setarea orei si frecventei regenerarilor ( 24 h/14 zile). Programatorul permite si setarea duratei diferitelor faze ale regenerarii, in functie de aplicatia specifica.

In timpul spalarii inverse ( cu exceptia fazei de clatire finala), o linie de by-pass interior permite furnizarea de apa ( nefiltrata).

Independent de programarile efectuate, pentru toate modelele, se poate oricand